Allergitips

Städtips för allergiker

Dammallergi, eller allergi mot kvalster, som det egentligen är fråga om, är något som plågar många. Att helt bli av med kvalster är i praktiken omöjligt men det finns en hel del saker du kan göra för att minska plågan och göra problemet mer hanterbart. Kvalster trivs i fuktig luft och lever gott i din säng av de hudflagor on oundvikligen hamnar där. Att hålla efter sovrummet står därför högt upp på priolistan för dig som vill hålla allergin i schack.

Vädra
Kvalster trivs i fuktig luft och den i särklass bästa metoden för snabbt bli av med fuktig luft är att vädra. Ordna tvärdrag i sovrummet några minuter varje morgon, så blir du effektivt av med nattluften. Upprepa gärna vädringen en eller två gånger under dagen, så blir resultatet ännu bättre.Att använda luftavfuktare kan också vara ett sätt att hålla nere fuktigheten, men den gör ingenting i övrigt för att göra luften renare.

Tvätta sängkläderna
Att byta och tvätta sängkläderna ofta och ordentligt kan låta som en självklarhet. Ändå är det många som slarvar på den här punkten. Byt sängkläder minst en gång i veckan och tvätta dem i minst 60 grader. Har du vita sängkläder i bomull går det utmärkt att tvätta dem i 90 grader för ännu bättre resultat. Har du extra svåra besvär kan det vara värt att köpa en tvättmaskin med speciellt allergiprogram.

Städa och dammtorka
Håll rent, speciellt i sovrummet, genom att dammsuga noga, även under och bakom sängen och dammtorka alla ytor regelbundet. Det här är ett utmärkt tillfälle att fundera över vad du egentligen har i ditt sovrum. Ju fler grejer som finns där, desto krångligare blir det att hålla rent och just sovrummet är oftast allra viktigast att hålla rent om du är allergiker

 

Liams Rena Hem & Kontor

Blomstervägen 11
24747 Flyinge
073-398 98 86
info@liamsrenahemokontor.se